Kulajda
Kulajda
- 2 střední brambory
- miska lesních hub
- 250 ml tučné smetany (krémová do omáček, ke šlehání)
- čerstvý nebo nakládaný kopr
- olej, máslo
- hladká mouka
- vývar nebo voda
- cukr
- ocet
- sůl, mletý pepř, mletý kmín, bobkový list, nové koření
- vejce
Postup:
Na oleji a másle jsem opekla hladkou mouku, dle množství polévky, cca 3 lžíce. Až byla mouka mírně do hněda, zalila jsem vývarem. Pokud nemáte vývar, použijte vodu, ale vývar je lepší. Přidala jsem pokrájené brambory, kopr, nové koření, bobkový list, sůl, mletý pepř, mletý kmín. Množství koření dávám podle chuti, stejně tak kopr.
Houby jsem opekla zvlášť na pánvi na troše tuku a přidala jsem do polévky. Vařila jsem cca 20 minut. Přilila jsem smetanu a metličkou promíchala. Ještě jsem společně vařila dalších cca 15 minut. Dochutila jsem cukrem, octem. Nakonec jsem přidala vejce a nechala srazit. Případně můžete vejce uvařit natvrdo a poklást jím polévku až na talíři.
TIP:
Smetanu vyndejte zavčas z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Poté se v hrnci nesrazí teplotním šokem.
Kopr můžete použít i sušený ve větším množství.

Komentáře
Okomentovat
Děkuji za váš komentář. Ať se vám daří :).