Hovězí na smetaně, domácí knedlík

 Hovězí na smetaně, domácí houskový knedlík

Česká klasika, která je typická pro nedělní oběd či nějakou slavnostní příležitost. 


Ingredience omáčka: 

  • Hovězí maso - použila jsem irský hovězí ořech
  • Slanina vcelku
  • Sádlo
  • Cibule
  • Mrkev, Petržel
  • Sůl, pepř, pyramida na svíčkovou
  • Vývar (voda) 
  • Smetana na šlehání
  • Hladká mouka
  • Cukr
  • Ocet
  • Citronová šťáva
  • Případně mléko 
  • Hořčice plnotučná

Ingredience knedlíky:

  • 10 gramů z kostky droždí
  • 250 mléka
  • 350 gramů polohrubé mouky - i více
  • 1 vejce
  • Sůl
  • Troška cukru
  • 1,5 rohlíku nebo housek
  • Olej na potření

Postupy:

Hovězí maso jsem prošpikovala pokrájenou slaninou na hranoly. Sádlo jsem si nechala rozehřát, nechala jsem na něm maso zatáhnout ze všech stran. Vyndala jsem z hrnce, na výpeku z masa jsem opekla cibuli, okoupané a pokrájené mrkev a petržel - celer nedávám, protože v naší rodině nikomu nechutná. Základ jsem osolila, opepřila, přidala jsem cukr a nechala jsem podusit. Poté jsem přidala lžíci hořčice a 2 pyramidy na svíčkovou (výhodou je, že nemusím potom koření lovit v hrnci). Maso jsem vrátila zpátky do hrnce, je lepší zalít vývarem, ale když není, postačí voda. Pod pokličkou jsem vařila zhruba 2,5 hodiny, aby maso bylo měkké. Poté jsem maso vyjmula z hrnce, vyndala jsem pyramidy, rozmixovala do hladka, přidala promíchanou smetanu s hladkou moukou a ještě společně pomixovala, aby nebyly v omáčce hrudky. Vrátila jsem pyramidky, povařila do zhoustnutí a ke konci dala ještě chvíli prohřát maso. Dochutila jsem podle chuti octem, citronovou šťávou, cukrem. 


Droždí jsem rozdrobila do mísy, přidala trochu soli, trochu cukru. A nechala chvíli pracovat společně. Zalila jsem vlažným mlékem a přidala trochu mouky, promíchala. Dále jsem přidala vejce a zbytek mouky a vše míchala, než jsem vymíchala těsto. Nakonec jsem přidala pokrájené housky a vše znovu promíchala důkladně. Posypala jsem lehce moukou, přikryla čistou utěrkou a dala na teplé místo kynout. Poté jsem těsto rozdělila na 4 menší díly a vytvarovala knedlíky. Vařila jsem zhruba 8 minut jedné strany pod pokličkou a poté cca 8 minut z druhé strany. Po vyjmutí jsem knedlíky hned propíchala vidličkou, aby vyšla pára a potřela olejem, aby neosychaly. 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kuřecí prsa, mrkvovobramborová kaše, HIT tatarka

Kutná Hora tipy na restaurace