Jak správně stolovat

Tápete, jak správně nachystat příbory, když vás čeká několik chodů nebo jste pozvali návštěvu? Po přečtení mého článku se můžete blýsknout, jak hezky máte nachystanou tabuli na menu a budete si jistí, že máte vše nachystáno na hostinu správně. 

Aby byla vaše slavnostní tabule dokonalá, dejte na stůl ubrus. Potom použijte pevnější ubrousky, které můžete složit do různých hezkých tvarů. Ubrousek položte na klubový talíř, který slouží jako podložka pro jednotlivé talíře s jednotlivými chody. Mezi klubový talíř a talíře s chody patří také ubrousek, aby talíře o sebe nedřely. 

Tolik, kolik budete mít chodů, tolik nachystejte příborů. Myslete i na to, že každý chod musí mít svůj talíř. Je jedno takové pravidlo stolování, že příborů by vedle sebe mělo být nejvýše po 3 kusech. 

Jak správně nachystat příbory? 

Poradím vám, jak správně nachystat příbory, abyste už nemuseli tápat. 

Po levé straně talíře patří vidlička na hlavní vchod a hned vlevo vedle ní patří vidlička na předkrm. Po pravé straně talíře nůž na hlavní chod, lžíce na polévku, nůž na předkrm. 
Vpravo od nože na předkrm patří sklenice na víno nad nožem na hlavní chod a polévkovou lžíci šikmo od sklenice na víno umístěte sklenici na vodu. 
Nad talíř umístěte moučníkovou vidličku napichovací stranou vpravo a nad ni položte dezertní lžičku nabírací plochou vlevo. 

Tipy na závěr:

Servírujte pokrmy zprava, sklízejte použité nádobí zleva. Prvně musí dostat pokrmy dámy. Při podávání dezertů, například dortů, podávejte špičku dezertu k hostovi, aby se do něj hned mohl pustit. Pokud budete svým hostům servírovat i nějaké pochutiny - chipsy, oříšky, olivy například, misku s jimi po levé straně. Nezapomeňte na finger bowl - misku s vlažnou vodou a ubrouskem na umytí rukou. To platí u těch pochutin. Pokud budete podávat steak, nezapomeňte se svých hostů zeptat, jak moc ho chtějí propečený a na stůl dejte steakové příbory. 
Dochucovadla na stůl nepatří. Ale můžete v případě potřeby svým hostům donést sůl nebo pepř. 




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kuřecí prsa, mrkvovobramborová kaše, HIT tatarka

Kutná Hora tipy na restaurace