Klenot francouzské kuchyně - cibulačka

Kde se vzala, tu se vzala ještě za dob starověku oblíbená polévka Francouzů. Říká se jí cibulačka, francouzsky pak "Soupe à l'oignon" čti Supe loňon. Její vznik ale sahá až do starověkého Říma, věřili byste tomu? Cibule je totiž velice jednoduchá na pěstování, tudíž i levná plodina. Cibuli jedli nejenom chudí lidé, ale i bohatí. Bez rozdílu. 

Jedna povídačka praví, že původcem pravé francouzské cibulačky je král Ludvík XV. To jednou po honu už byl hodně unavený, tak se rozhodl přenocovat v jedné lovecké chatě. Nebyly tam skoro žádné zásoby, ale základní ingredience na cibulovou polévku ano - cibule, máslo, šampaňské. Improvizovali společně se svou pratetou. Když bylo dílo dokonáno, zjistili, že uvařili naprostou pochoutku. 

A jak se dostal na cibulačku sýr? Tady historie sahá do 19. století, kdy slavný trh Les Halles byl na svém vrcholu. Někoho napadlo přidat na polévku strouhaný sýr a panečku  - "Božská mana" vznikla. Na polévku chodili chudí, bohatí. Takže tato polévka smazala rozdíly mezi nimi. 

Přežene to s alkoholem? Uvařte si cibulovou polévku, ta vás jistě postaví na nohy. Cibuli vaše tělo po alkoholovém večírku přijme bez problémů, uvidíte. Sůl a že jí je v polévce celkem dost, pomůže nahradit alkoholem ztracené elektrolyty. 

Nezapomeňte ale, že do cibulačky patří kvalitní hovězí vývar, bílé víno a kvalitní cibule. To je totiž ten základ, díky kterému vykouzlíte chutnou polévku. 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kuřecí prsa, mrkvovobramborová kaše, HIT tatarka

Kutná Hora tipy na restaurace